Tortul diplomat, deliciul cofetariilor
HOME CUPLU COPII SANATATE CASA CULINAR STIL DE VIATA DREPTURI LEGALE
Retete          Retete pentru copii          Retete rapide          Retete de post
Home » Culinar » Retete

Tortul diplomat, deliciul cofetariilor

Fie ca este vorba de rege sau de omul de rand, tortul diplomat ramane in topul celor mai consumate produse de cofetarie gratie gustului si rafinamentului cu care se infatiseaza dinaintea gurmanzilor.

Tortul diplomat, deliciul cofetariilor

Oricine isi aduce aminte probabil de vremea copilariei când mergea cu parintii la cofetarie si privea cu jind la tortul diplomat, alb, spumos si presarat cu fructe colorate, formând un adevarat regal gastronomic. Desi originea sa nu este certa, tortul diplomat apare la sfârsitul secolului al XIX lea la marile curti imperiale ale Europei, unde cofetarii regilor il ornau cu maiestrie si se intreceau in a adauga ingrediente secrete, pentru a-l face mai gustos si mai demn de a aparea la un festin regal. Traditia spune ca numele sau se leaga de porecla unui diplomat rus, mare amator de dulciuri, supranumit Diplomatul.

Fie ca este vorba de rege sau de omul de rand, tortul diplomat ramane in topul celor mai consumate produse de cofetarie gratie gustului si rafinamentului cu care se infatiseaza dinaintea gurmanzilor. Treptat el a intrat si in bucatariile doamnelor si a ajuns sa circule in mai bine de câteva sute de retete.


Pentru cea mai simpla reteta, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

- 5 galbenusuri
- 4-5 linguri de zahar
- 500 ml de lapte
- 2 plicuri de gelatina
- 5 albusuri
- 500 ml de frisca


Modul de preparare este relativ simplu si nu necesita operatiuni foarte complicate, astfel incât este un desert la indemâna oricui: galbenusurile se freaca impreuna cu zaharul si laptele si apoi se pun la foc, având grija sa nu clocoteasca, ci doar sa formeze o pasta omogena. Când se ingroasa un pic se ia de pe foc pentru a se adauga gelatina, care a fost pusa inainte in baie de aburi. Dupa adaugarea gelatinei se lasa la racit. Frisca si albusurile se bat separat, apoi se amesteca intr-un vas mare cu compozitia in care a fost adaugata gelatina.

Apoi se tapeaza o cratita cu folie de staniol dupa care se aseaza cu grija fructe taiate rondele, pentru a se orna tortul si se adauga toata compozitia. Se lasa la frigider pâna a doua zi când se rastoarna pe un platou si se serveste rece. Daca doriti un tort mai racoritor, optional, se pot adauga fructe taiate marunt si scurse de zeama si in compozitie.

Desi la origini era un desert princiar, tortul diplomat prezinta avantajul ca poate fi facut in mai multe variante, mai racoritor sau mai dulce, in functie de gusturi, iar modul de preparare este relativ usor.

Autor: Elena Ion
Citeste mai multe articole despre:

• tort
• diplomat
• reteta
• ingrediente



Comenteaza acest articol (comentariile vor aparea pe site dupa aprobarea lor de catre administrator)
Numele tau *
Subiect *
Email * (nu va fi facut public)
Comentariu *


Util pentru mamici
Cauti cea mai buna gradinita pentru copilul tau?

Te ajutam sa te orientezi!
Util pentru mamici
Cauti cea mai apropiata scoala pentru copilul tau?

Te ajutam sa te orientezi!
Util pentru familia ta
Peste 8.000 de cabinete medicale si clinici medicale din toata tara, pentru sanatatea ta.
Util pentru tine
Unde mananci astazi?

Afla care sunt cele mai bune restaurante din Bucuresti!
FashionAgenda.ro


TinaR - VIP
Cauta

ULTIMELE COMENTARII

anca, 24.09.2014 09:14
EXCLUSIV - Valentin Vesa, initiatorul campaniei ShoeBox
Nu mai tin minte in ce an era ...2006 ...2007. Cu o saptamana inainte ...

Mihaela Poliana Aniculaesei, 22.09.2014 09:18
Intreaba psihologul
Buna ziua, Daca exista probleme sexuale in cuplu cu siguranta este bi...

Mihaela Poliana Aniculaesei, 22.09.2014 09:14
Intreaba psihologul
Draga cititoare, Inteleg din ce ne-ai scris ca te afli intr-o relatie...

vergi nedelcu, 17.09.2014 10:54
Bichon Havanez. Un catelus inteligent, activ si prietenos
Am si eu un bichon dar nu stiu daca a ramas insarcinata, cum imi dau s...

Maya, 12.09.2014 14:20
Bichon Havanez. Un catelus inteligent, activ si prietenos
Eu am un bishon havanez talia nu stiu .. Dar se poarta ca in descriere...

celi, 6.09.2014 03:06
Bichon Havanez. Un catelus inteligent, activ si prietenos
Buna la toti parintii de havanezi. Am o havaneza de 3 ani, este f inte...

cornel, 3.09.2014 13:25
Bichon Havanez. Un catelus inteligent, activ si prietenos
giturile de pui fierte foarte bine sint bune ca hrana pentru un bichon...

mihaela, 26.08.2014 10:27
Intreaba psihologul
Buna ziua! Am nevoie de un sfat pentru ca sunt intr-o relatie foarte ...

rampart, 22.08.2014 04:42
Intreaba psihologul
Daca exista probleme sexuale intr-un cuplu este bine sau nu sa vorbest...

Alexandra, 19.08.2014 17:03
Bichon Havanez. Un catelus inteligent, activ si prietenos
Delia, la 4 luni deja trebuie sa stie ca nu trebuie sa faca in casa......
Email:
Abonare

CURIOZITATI

Stiati ca...?
Stiati ca...?Branza sau ciocolata, daca sunt consumate la sfarsitul mesei, ambele alimente protejeaza dintii impotriva cariilor? Branzeturile neutralizeaza acizii din gura, care ataca smaltul si pot genera carii. 
citeste
FamClub.ro

Linkuri

Drepturile gravidelor si ale mamelor
Vindeca-te.ro

Dezvoltare Creativa




HOME CUPLU COPII SANATATE CASA CULINAR STIL DE VIATA DREPTURI LEGALE
Copyright © 2012 - FamClub.ro. Toate drepturile rezervate. top | Echipa | Contact | Termeni si conditii

Email Invalid

Adresa de email pe care ati introdus-o este invalida.

Va rugam sa introduceti o adresa de email corecta.

×